Start ditt eget AS, enkelt og gratis!

Å starte egen bedrift trenger ikke være komplisert. Fiken hjelper deg å opprette ditt eget AS – hele veien frem til egen bedriftskonto med ferdig oppsatt regnskap.

Start AS nå

Hvordan starte AS med Fiken

Info om deg

Info om eiere

Om selskapet

1. Selskapsinformasjon

Fortell oss hva bedriften din skal hete, og hva AS-et skal drive med. I tillegg fyller du ut hvem som skal eie aksjeselskapet – enten du oppretter AS alene, eller sammen med andre. Vi lager de vanskelige skjemaene for deg.

2. Signér

De som skal eie selskapet må signere stiftelsesdokumenter. Vi gir beskjed til alle som må signere, og sier ifra når alle har signert.

3. Sett inn aksjekapital

Alle AS må ha minst 30 000 kr i aksjekapital. Pengene overføres til en bedriftskonto som blir opprettet hos Folio, og kan senere brukes til helt vanlige utgifter i bedriften.

4. Bedriften registreres

Vi gir deg beskjed når aksjekapitalen er innbetalt, og registrerer bedriften i Altinn og Brønnøysundregistrene etter din godkjenning.

5. Enkel start, enkelt regnskap

Når du er ferdig registrert i Brønnøysund, settes regnskapet automatisk opp for deg i Fiken, med integrert bedriftskonto fra Folio. Du kan teste Fiken og Folio helt gratis og uforpliktende før du bestemmer deg for regnskap og bedriftskonto.

Start AS nå

Vanlige spørsmål

Hva koster det å starte AS?

Fikens tjeneste for å starte AS er helt gratis. Det eneste du må betale er stiftelsesgebyret til Brønnøysundregistrene og aksjekapitalen.

Prisen for å starte AS er 5 570 kr i stiftelsesgebyr til Foretaksregisteret i Brønnøysundregistrene. I tillegg må du ha minst 30 000 kr i aksjekapital – disse pengene kan brukes til å betale stiftelsesgebyret og andre utgifter i bedriften senere.

Det er ikke mulig å starte aksjeselskap uten penger eller egenkapital. Du må betale stiftelsesgebyr, og ha minst 30 000 kr i aksjekapital.

Hvor lang tid tar det å starte AS?

Å fylle ut nødvendig informasjon tar ikke mer enn et kvarter. Og siden Fiken og Folio fikser bedriftskonto og bekreftelse av aksjekapital for deg, er det hovedsakelig saksbehandlingstidene hos Brønnøysund som avgjør hvor fort det går. Tommelfingerregelen er at det sjeldent tar mer enn ca. en måned å starte et AS.

Hvordan starte holdingselskap?

Et holdingselskap er helt enkelt et AS uten vanlig drift. Forskjellen er at et holdingselskap ikke selger varer eller tjenester selv, men eier andre AS som gjør det. Du kan derfor starte et holdingselskap akkurat på samme måte som du starter et AS.

Mindre risiko

Driften av et enkeltpersonsforetak er knyttet til deg og din personlige økonomi, slik er det ikke i et AS. Et aksjeselskap er selv ansvarlig for sine forpliktelser, ikke du som selvstendig næringsdrivende. Satt på spissen: Går det dårlig med selskapet, så påvirker ikke det din privatøkonomi direkte.

Flere rettigheter

Som ansatt i ditt eget AS, har du rettigheter som alle andre ansatte (så lenge du tar ut lønn): Sykelønn og dagpenger under sykdom eller arbeidsledighet, samt uføretrygd, fødselspenger og pensjonssparing. Skal du kompensere for dette i et enkeltpersonsforetak, må du kjøpe dyre tilleggsforsikringer og sette av penger på egenhånd.

Mindre skatt

I et AS kan du redusere skatten ved at du ikke tar ut hele overskuddet. Da betaler du bare 22 prosent skatt på pengene som du lar stå igjen, mens i et enkeltpersonforetak må du betale en høyere sats på hele overskuddet uavhengig av om det tas ut eller ikke. Så om du tjener mer enn du trenger til forbruk, er det bedre med AS.

Tjenesten er laget for å gjøre det så enkelt som mulig å starte et AS. Vi tar deg gjennom steg for steg, og gir deg verktøyene du trenger for å drive din egen bedrift.

Bak tjenesten for å starte AS, er regnskapsprogrammet Fiken. Fiken gjør det superenkelt for små bedrifter å gjøre regnskapet selv, og brukes av over 80 000 enkeltpersonforetak og AS.

Med på laget har vi Folio – som vi mener har den enkleste og beste banken for små bedrifter – og er fullt integrert med Fiken.

Vi heier på deg!