Opprette holdingselskap raskt og enkelt

Et holdingselskap er et aksjeselskap (AS), og opprettes derfor på samme måte. Fiken har en egen gratistjeneste som enkelt lar deg opprette holdingselskap. Det eneste du betaler er registreringsavgiften i foretaksregisteret (som alle må betale).

Vil du lese mer om holdingselskap kan du ta en titt på vår artikkel Hva er et holdingselskap.

Start holdingselskap gratis, raskt og enkelt

Å starte holdingselskap trenger ikke være komplisert. Fiken har en gratistjeneste som hjelper deg å opprette ditt eget holdingselskap – hele veien frem til egen bedriftskonto med ferdig oppsatt regnskap.

Slik starter du holdingselskap

Starte holdingselskap

En kort oppsummering av den tradisjonelle måten å opprette holdingselskap på er som følger (bruker du Fiken, hjelper vi deg med alt dette):

  1. Søk om å stifte AS-et (kan gjøres gjennom Altinn, men da får du ikke ferdig oppsatt regnskap og bedriftskonto).
  2. Få på plass aksjekapital (minst 30 000 kr), sette inn denne på en bedriftskonto, og få aksjekapitalbekreftelse fra banken.
  3. Registrer selskapet i Foretaksregisteret (Brønnøysundregistrene). Dette må gjøres innen tre måneder etter at stiftelsesdokumentet er signert. Aksjekapitalbekreftelsen legges ved.

Hva koster det å opprette holdingselskap

Prisen for å stifte et holdingselskap (som er det samme som et vanlig aksjeselskap, bare at det vanligvis ikke selger varer eller tjenester) er i utgangspunktet 5 784 kr. Dette er stiftelsesgebyret ved registrering i Foretaksregisteret i Brønnøysundregistrene (brreg.no).

Du må også ha minst 30 000 kr i aksjekapital for å starte et eget aksjeselskap. Disse pengene kan du bruke til å betale stiftelsesgebyret, og hvilke som helst utgifter du måtte ha på et senere tidspunkt i bedriften.

Holdingselskap formål

Som når man stifter et ordinært aksjeselskap, må man også oppgi selskapets formål i stiftelsesdokumentene når man oppretter et holdingselskap. Formålet for et holdingselskap er som regel rett frem: Å eie aksjer i andre selskaper. Formulert som er formål, kan dette for eksempel være: Å investere og forvalte investeringer.

Navn på holdingselskap

Det er ingen spesielle krav når det kommer til å navngi et holdingselskap. Vanligvis velger man seg et navn og legger til Holding AS. For eksempel Peter Pan Holding AS, eller Bedre Holding AS. Mange bruker også sitt eget navn, for eksempel Dag Solstad Holding AS. Et holdingselskap er som nevnt et aksjeselskap, og de samme navnereglene gjelder for disse selskapene. Navnet:

  • Må inneholde minst tre bokstaver, og AS teller ikke (OK AS er altså ikke OK).
  • Kan ikke være lovstridig/krenkende (banneord vanskelig å få godkjent).
  • Skal ikke være egnet til å villede (Smaken av Italia er for eksempel ikke anbefalt om du driver med salg av lys lapskaus).

Når du har valgt navn – sjekk om det er ledig på navnesok.no. Er navnet allerede registrert i Foretaksregisteret, kan du eventuelt prøve å få tillatelse fra de som allerede eier rettighetene til navnet.

Les mer om

Hva er et holdingselskap

Skatt på utbytte for AS og holdingselskap

Start ditt eget AS – gratis og enkelt

Å starte en egen bedrift trenger ikke være komplisert. Fiken hjelper deg å starte ditt eget AS – hele veien frem til egen bedriftskonto med ferdig satt opp regnskap.

Lær mer om å starte AS

Superenkelt regnskap for små bedrifter