Slik starter du AS: Steg for steg

Å starte AS gjøres i tre steg: 1. Fyll inn info om selskapet 2. Signer dokumentene 3. Sett inn aksjekapitalen. Aksjeselskapet registreres.

Slik starter du AS steg for steg

Du kan velge å starte AS ved å registrere selskapet med Samordnet registermelding i Altinn, men for å gjøre det enklere å starte eget AS, har Fiken laget en gratis og forenklet måte å starte AS på. Vi lager de knotete skjemaene for deg, og holder deg oppdatert hele veien.

Start AS enkelt og gratis

Fiken har en gratistjeneste som hjelper deg å opprette ditt eget aksjeselskap – hele veien frem til egen bedriftskonto med ferdig oppsatt regnskap.

Slik starter du AS

Tjenesten er gratis å bruke – det eneste du betaler er registreringsavgiften i Foretaksregisteret: 5 784 kr.

En bonus ved å bruke vår tjeneste, er at du kan få ferdig oppsatt og integrert regnskap i Fiken og bedriftskonto i Folio. Dette inkluderer påkrevde nødvendigheter som aksjeeierbok og åpningsbalanse. Dette er selvfølgelig helt frivillig: Du kan velge å bruke andre løsninger enn Fiken og Folio.

Her ser vi nærmere på stegene:

Steg 1: Fyll inn selskapsinformasjon

Fortell oss hva bedriften din skal hete, og hva AS-et skal drive med. I tillegg fyller du inn dine egne personopplysninger, og hvem du eventuelt skal eie og drifte selskapet sammen med.

Illustrasjon av stegene i skjemaet for å starte AS med Fiken
Starte AS med Fiken: Denne informasjonen må du fylle inn.

Nå du har fylt inn dette, oppretter vi stiftelsesdokumentet for deg. Alt du trenger å gjøre, er å signere.

Steg 2: Signer dokumentet

Den/de som skal eie selskapet må signere i Altinn. Vi gir beskjed til alle som må signere, og sier ifra når alle har signert. Dokumentet kommer rett inn i Altinn-innboksen din.

Det som skjer etter signeringen, er at du får mulighet til å opprette bedriftskontoen du trenger til aksjekapitalen og driften av selskapet ditt. Du må ikke opprette den i Folio, men det gjør prosessen mye enklere.

Folio er bankløsningen/bedriftskonto Fiken-brukerne er mest fornøyd med, og det gratis å koble Folio til Fiken. Hvis du ikke vil bruke Folio (som kobles direkte til Fiken), har vi et eget valg som heter Opprett konto i en annen bank.

Når du har opprettet kontoen du ønsker å bruke, gjør du det siste avgjørende grepet som gjør at AS-et ditt kan registreres: Du overfører aksjekapitalen til kontoen du har opprettet.

3. Overfør aksjekapital

Alle AS må ha minst 30 000 kr i aksjekapital. Pengene overføres til en bedriftskonto, og kan senere brukes til helt vanlige utgifter i bedriften. Du får en SMS når aksjekapitalen er registrert, og bedriften registreres i Altinn og Brønnøysundregistrene etter signering og godkjenning i Altinn.

Greit å vite: Når du bruker vår Starte AS-tjenesten er det ikke mulig å stille med aksjekapitalen i form av tingsinnskudd, men må betales inn i form av penger.

Mens du venter på SMS-en som bekrefter at selskapet ditt er registrert og klart til drift, anbefaler vi (tro det eller ei) at du kobler Fiken til bedriftskontoen din. Da kan du nemlig begynne å legge inn utgifter, kunder og produkter med det samme.

Hvor lang tid tar det å starte AS

Det tar ca. én måned å starte AS. Ettersom det er behandlingstiden i Brønnøysund og hos bankene som i stor grad bestemmer hvor lang tid det tar, så tar det omtrent like lang tid å starte AS gjennom både Altinn og ved å bruke Fikens tjeneste. Her kan du se oppdaterte saksbehandlingstider hos Brønnøysundregistrene.

Forskjellen er at det kan gå raskere med Fikens tjeneste. Dette fordi kontakten med Folio (hvor bedriftskontoen din opprettes) er en del av selve tjenesten, som følge av dette blir alt som har med aksjekapitalen mye enklere.

Velger du å starte AS gratis med Fiken, tar det ikke mer enn ca. et kvarter å fylle ut den nødvendig informasjonen. Å starte AS gjennom Altinn blir fort litt mer krevende da du selv må stå for det Fiken og Folio fikser automatisk for deg.

Les mer om

Hva koster det å starte AS

Hvordan starte egen bedrift

Opprette holdingselskap raskt og enkelt

Start ditt eget AS – gratis og enkelt

Å starte en egen bedrift trenger ikke være komplisert. Fiken hjelper deg å starte ditt eget AS – hele veien frem til egen bedriftskonto med ferdig satt opp regnskap.

Lær mer om å starte AS

Superenkelt regnskap for små bedrifter