Som oftest utbetales utbytte med utgangspunkt i overskuddet i selskapet, men det er også mulig å betale ut utbytte selv om selskapet har gått med underskudd siste år. Utbytte kan da tas av penger som er opptjent i selskapet tidligere, men ennå ikke tatt ut som utbytte.
Greit å vite: Vanlig (ordinært) utbytte vedtas i forbindelse med generalforsamlingen til selskapet på våren/ i forbindelse med avleggelse av årsregnskapet. Det skjer året etter det aktuelle regnskapsåret – det ikke er noe som gjøres forløpende. Fristen for å levere årsregnskapet 31. juli, altså er fristen for å levere årsregnskapet for 2023 den 31. juli 2024. Ønsker man å utbetale utbytte midt i året, kan man vedta å utbetale tilleggsutbytte eller ekstraordinært utbytte.
Ekstraordinært utbytte
Ekstraordinært utbytte kan brukes av selskap som har gått med overskudd så langt i år, men som ikke vil vente til generalforsamlingen neste år med å betale ut utbytte. Tidligere måtte en revisor bekrefte regnskapet før ekstraordinært utbytte kunne utbetales, men fra og med 2021 er ikke det lengre et krav (for selskap som ikke har revisor til vanlig). Det finnes derimot fortsatt formelle krav som må være oppfylte før utbetalingen kan gjøres, som at det må sendes inn en balanserapport til Brønnøysundregistrene. Rapporten må sendes for å vise at selskapet har egenkapital i tillegg til aksjekapitalen, som dekker utbyttet som foreslås.
Tilleggsutbytte
Tilleggsutbytte kan selskap bruke for å ta ut overskudd fra tidligere år som enda ikke er tatt ut fra selskapet. Hvis selskapet for eksempel er stiftet i januar i år kan ikke tilleggsutbytte brukes, fordi det ikke finnes et årsregnskap for et tidligere år med et opptjent overskudd.
Lån til aksjonær som utbytte
En endring i skattereglene i 2015 gjorde at dersom et aksjeselskap har lånt penger til en privataksjonær, regnes dette beløpet nå som utbytteinntekt for eieren, og skattlegges som det.
Ett unntak fra denne regelen, er dersom beløpet er på under 100 000 kr, og låneperioden er på under 60 dager. Det vil si at en eier for eksempel kan få utbetalt et forskudd i forbindelse med en reise, hvis det tilbakebetales eller motregnes (typisk mot lønn) innen 60 dager. Vær oppmerksom på at selskapet fører dette som et lån i regnskapet selv om aksjonæren beskattes som om det var et utbytte.