Hvordan starte egen bedrift
Når du skal starte et aksjeselskap er det tre steg du må igjennom:
- Fyll inn selskapsinformasjon
- Signér dokumentene (stiftelsesdokumentene)
- Overfør aksjekapital (minimum 30 000 kr)
Etter dette registreres selskapet, og du kan starte opp driften.
Les mer om dette i artikkelen Hvordan starte egen bedrift og i artikkelen Slik starter du AS: Steg for steg
Hva koster det å starte AS
Fikens tjeneste for å starte AS er helt gratis. Det eneste du må betale er stiftelsesgebyret til Brønnøysundregistrene og aksjekapitalen.
Prisen for å starte AS er 6 500 kr i stiftelsesgebyr til Foretaksregisteret i Brønnøysundregistrene. I tillegg må du ha minst 30 000 kr i aksjekapital – disse pengene kan brukes til å betale stiftelsesgebyret og andre utgifter i bedriften senere.
Det er ikke mulig å starte aksjeselskap uten penger eller egenkapital. Du må betale stiftelsesgebyr, og ha minst 30 000 kr i aksjekapital.
Les mer om hva det koster å starte og drive et AS i artikkelen Hva koster det å starte AS.
Hvor lang tid tar det å starte AS
Å fylle ut nødvendig informasjon tar ikke mer enn et kvarter. Det er behandlingstiden i Brønnøysundregistrene, og hos banken, som i stor grad bestemmer hvor lang tid det tar. Disse behandlingstidene kan variere basert på hvor stor pågang det er. Her kan du se oppdaterte saksbehandlingstider hos Brønnøysundregistrene.
Ofte kan det gå raskere med Fikens tjeneste, enn gjennom Altinn. Dette er fordi kontakten med Folio (hvor bedriftskontoen din opprettes) er en del av selve tjenesten, som følge av dette blir alt som har med aksjekapitalen mye enklere. Det tar gjerne ca. en måned å starte et AS.
Hvordan starte holdingselskap
Et holdingselskap er helt enkelt et AS uten vanlig drift. Forskjellen er at et holdingselskap ikke selger varer eller tjenester selv, men eier andre AS som gjør det. Du kan derfor starte et holdingselskap akkurat på samme måte som du starter et AS.
Les våre artikler Hva er et holdingselskap og Opprett holdingselskap raskt og enkelt om du vil vite mer.
Hva er utbytte
Utbytte er opptjent overskudd som et selskap kan utbetale til aksjonærene (aksjeeierne) i et aksjeselskap. Det er aksjeloven som regulerer utbytteutdeling, og utbyttet kan være en viss prosent av aksjenes opprinnelige verdi (pålydende verdi), men det vanligste er en avtalt prosent/andel av overskuddet.
Det vanligste er at utbytte utbetales med utgangspunkt i overskuddet i selskapet, men det er også mulig å betale ut utbytte selv om selskapet har gått med underskudd siste år. Utbytte kan da tas av penger som er opptjent i selskapet tidligere, men ennå ikke tatt ut som utbytte.
Les mer om hva utbytte er, hvordan det fungerer med skatt på utbytte for aksjeselskap og holdingselskap, og om du burde ta lønn eller utbytte.
Hva er selskapsskatt
Selskapsskatt, bedriftsskatt og firmaskatt er det samme når det er snakk om AS, og disse begrepene brukes som synonymer: Det er den skatten bedrifter betaler på sine overskudd – 22 prosent i Norge i 2024.
Les mer om selskapsskatt her.
Hva er aksjonærregisteroppgave
aksjonærregisteroppgaven (RF-1086) er en oversikt som inneholder informasjon (personalia) om alle aksjonærene i et AS, samt alle hendelser knyttet til aksjene i selskapet, for det gjeldende året.
Eksempler på slike hendelser er stiftelse, utbetaling av utbytte, aksjer har byttet eier, kapitalforhøyelse, kapitalnedsettelse, aksjespleis, fusjon og fisjon. Også selskap som er avviklet året før må levere oppgaven.
Alle aksjeselskap skal levere aksjonærregisteroppgaven hvert år, innen 31. januar, for det foregående regnskapsåret. For eksempel 31. januar 2025 fristen for å levere aksjonærregisteroppgaven for 2024.
Hva er vedtekter i et aksjeselskap
Vedtekter er et annet ord for bestemmelser, og alle aksjeselskap har vedtekter som blant annet bestemmer navnet til selskapet, hva selskapet skal drive med, og størrelsen på aksjekapitalen. Les mer i artikkelen Vedtekter i et aksjeselskap.