Hva er selskapsskatt

Selskapsskatt, bedriftsskatt og firmaskatt er det samme i forbindelse med AS, og brukes som synonymer: Det er den skatten bedrifter betaler på sine overskudd: 22 prosent i Norge i 2024

Start AS gratis, raskt og enkelt

Med Fikens gratistjeneste er det enkelt å starte ditt eget AS – hele veien frem til egen bedriftskonto med ferdig oppsatt regnskap.

Slik starter du AS

Når betales selskapsskatt

Aksjeselskap betaler skatt på etterskudd – året etter at overskuddet er opptjent. Altså i 2024 for regnskapsåret 2023. Skatten kalles derimot forskuddsskatt, og grunnen til det, er at du betaler den før det endelige skatteoppgjøret er klart på høsten. For regnskapsåret 2023 er skatteoppgjøret klart høsten 2024.

Forskuddsskatten for AS baserer seg på skatt ved siste skattefastsetting – altså hva du betalte i skatt året før.

Hvor mye skatt betaler aksjeselskap

Aksjeselskap betaler 22 prosent skatt på sitt overskudd – ikke på hele summen av sine inntekter (omsetningen). Overskudd er inntekter minus kostnader, og det er derfor viktig registrere alle dine kostnader i regnskapet, slik at du ikke betaler mer skatt enn nødvendig. Du får altså skattefradrag for dine kostnader og disse reduserer overskuddet ditt.

For ordens skyld: Det vi her kaller skattefradrag – fradrag basert på utgifter man har hatt i foretaket sitt – heter egentlig inntektsfradrag. Grunnen til at vi likevel kaller det skattefradrag, er at det er dette de fleste næringsdrivende kaller det.

Grunnen til at det heter inntektsfradrag, er at disse fradragene gir fradrag i nettopp selskapets skattbare inntekt/overskudd – ikke i selve skattebeløpet.

Skattefradrag er egentlig noe annet: Det er fradrag i den faktisk skatten som må betales. Eksempler på dette, for både enkeltpersonforetak og AS, er skattefradrag for forskning og utvikling (SkatteFUNN) og skattefradrag for investeringer i oppstartsselskaper (investeringsselskap). Disse fradragene reduserer altså direkte skattebeløpet som må betales (ikke inntekten).

Hva betyr fradragsberettiget?

Fradragsberettiget betyr at en kostnad du har hatt i selskapet ditt gir rett til skattefradrag.

Det finnes også ikke-fradragsberettigede kostnader. Dette er kostnader som et selskap har som de ikke kan kreve skattefradrag for. Vanligvis er dette kostnader som ikke direkte hjelper å skape inntekter for selskapets, for eksempel tilleggsskatt på grunn av feil i skattemeldingen, bøter og utgifter til skatteplanlegging (for eksempel at du betaler en regnskapsfører eller advokat for å finne ut hvordan du kan betale mindre i skatt).

Start ditt eget AS – gratis og enkelt

Å starte en egen bedrift trenger ikke være komplisert. Fiken hjelper deg å starte ditt eget AS – hele veien frem til egen bedriftskonto med ferdig satt opp regnskap.

Lær mer om å starte AS

Superenkelt regnskap for små bedrifter