Hva er enkeltpersonforetak

Et enkeltpersonforetak (forkortet ENK) er en organisasjonsform for selvstendig næringsdrivende. Enkeltpersonforetak kjennetegnes av at foretaket eies, styres og drives av én person, som har hele det økonomiske ansvaret.

Start ditt eget enkeltpersonforetak

Fiken har en gratistjeneste som hjelper deg å opprette ditt eget enkeltpersonforetak. Det går raskt, og koster ingenting ekstra.

Start enkeltpersonforetak

Starte enkeltpersonforetak

Du kan enkelt og raskt registrere enkeltpersonforetaket ditt via dette skjemaet. Det er gratis å bruke tjenesten, og tar ikke lang tid. Fiken passer på at alt blir riktig underveis.

Du fyller ut skjemaet, signerer med BankID og deretter blir søknaden sendt inn til Brønnøysundregistrene. Vi holder deg oppdatert på status, og hvis søknaden blir godkjent og foretaket er registrert (gjerne etter 5-10 dager) får du beskjed. Hvis foretaket ikke blir godkjent vil du selvfølgelig få beskjed om dette også.

Enkeltpersonforetak pris

Å opprette et enkeltpersonforetak koster 2 499 kroner. Dette er gebyret for å registrere foretaket i Enhetsregisteret, noe alle enkeltpersonforetak må.

Hvis det du skal drive med innebærer innkjøp av ferdige varer som du skal selge videre, du skal ta pant i varelager og/eller har minst fem ansatte, skal du i tillegg registreres i Foretaksregisteret. Da koster det totalt 2 656 kroner.

I tillegg til dette registreringsgebyret trenger du gjerne penger til å:

 • Kjøpe inn det som trengs for å produsere eller lage varene du skal selge/tjenesten du skal tilby.
 • Betale leie hvis du trenger butikk- og eller kontorlokale/kontorplass.
 • Ta betalt/fakturere (her finnes det gratistjenester, men et regnskapsprogram kan gjøre kjøp, salg og innleveringer til myndighetene mye enklere for deg, og Skatteetaten anbefaler det).

Enkeltpersonforetak fordeler

 • Enkelt og billig å opprette
 • Eieren bestemmer alltid alt
 • Ikke styre eller generalforsamling (fordi eieren alltid bestemmer alt)
 • Mindre papirarbeid enn AS – både ved oppstart og fortløpende
 • Ingen stiftelsesdokumenter eller krav om aksjekapital
 • Slipper å lage og levere inn årsregnskap til Brønnøysundregistrene: Det økonomiske resultatet av driften er ikke offentlig tilgjengelig som med AS.

Enkeltpersonforetak ulemper

 • Enkeltpersonforetak er en del av din privatøkonomi. Eieren har derfor ubegrenset ansvar for gjelden til bedriften, uansett om den legges ned eller går konkurs.
 • Én person eier alltid hele bedriften, og kan derfor ikke få inn eksterne investorer
 • AS oppfattes ofte som mer seriøst, fordi større og mer etablerte bedrifter gjerne er AS
 • Det er ikke mulig for eier av enkeltpersonforetak å være ansatt i foretaket (men det er mulig å ha andre ansatte). Eier av ENK har derfor ikke samme trygderettigheter som eier av AS, som er ansatt i eget selskap.
 • I et AS kan du redusere skatten ved at du ikke tar ut hele overskuddet, og lar penger bli stående i selskapet. Da betaler du bare 22 prosent skatt på pengene som du lar stå igjen.

I et enkeltpersonforetak må du betale en høyere sats på hele overskuddet uavhengig av om det tas ut eller ikke. Så om du tjener mer enn en behøver til forbruk, er det derfor bedre med AS.

Vi har skrevet en egen artikkel om temaet, hvis du er usikker på om du skal opprette enkeltpersonforetak eller AS.

Andre nyttige artikler

Slik fungerer skatt i enkeltpersonforetak

Enkeltpersonforetak eller AS

Starte enkeltpersonforetak ved siden av fast jobb

5 tips til selvstendig næringsdrivende

Start ditt eget enkeltpersonforetak – kjapt og enkelt

Å starte for seg selv trenger ikke være komplisert. Fiken hjelper deg å opprette ditt eget enkeltpersonforetak.

Lær mer om å starte enkeltpersonforetak

Superenkelt regnskap for små bedrifter