Starte enkeltpersonforetak ved siden av fast jobb

Har du en drøm om å starte et eget firma ved siden av din faste jobb, er et enkeltpersonforetak et bra valg. Det som er viktig å huske på, er at når du driver et firma ved siden av å være lønnstaker, skatter du av den samlede inntekten din – altså det du tjener i din faste jobb og det du får inn via foretaket ditt.

Tips: Det kan være greit å ta en kikk på arbeidskontrakten din før du setter i gang med et eget firma på si. Det kan for eksempel være du har signert på at det ikke er lov å starte konkurrerende bedrift.

Start ditt eget enkeltpersonforetak – enkelt og gratis!

Registrer ditt enkeltpersonfortak via Fikens gratistjeneste.

Start enkeltpersonforetak

Skatt i enkeltpersonforetak ved siden av jobb

Du betaler ikke skatt for enkeltpersonforetaket ditt separat fra skatten du betaler på lønnsinntekten din. Når du har et enkeltpersonforetak, beregner Skatteetaten hvor mye du skal betale i skatt samlet ut i fra:

  • Din lønn som ansatt i andre selskaper (dette får du automatisk opp i skattemeldingen din).
  • Overskuddet fra foretaket ditt (inntekter minus kostnader). Disse næringsinntektene rapporterer du inn når du leverer skattemeldingen din.
  • Andre personlige forhold, som er ferdigutfylt i skattemeldingen, som gjeld, formue og fradrag.

Skatteetaten har en enkel og oversiktlig skattekalkulator, hvor du fyller inn lønn og overskuddet fra foretaket, samt andre forhold, og får beregnet skatten din.

Når du starter et enkeltpersonforetak kan du velge å oppdatere Skattekortet ditt med forventet overskudd fra enkeltpersonforetaket ditt. Postene i skattekortet for næringsinntekt heter «Overskudd annen næring» og «Personinntekt fra jordbruk, reindrift, skifter og annen næring».

Det er derimot ikke krise om du ikke oppdaterer skattekortet ditt. Du vil uansett oppgi forventet overskudd når du søker om å tilsendt faktura på forskuddsskatt. Eventuelt får du restskatt fordi du ikke har oppdatert skattekortet ditt/betalt forskuddsskatt.

Andre nyttige artikler:

Slik fungerer skatt i enkeltpersonforetak

Start ditt eget enkeltpersonforetak – kjapt og enkelt

Å starte for seg selv trenger ikke være komplisert. Fiken hjelper deg å opprette ditt eget enkeltpersonforetak.

Lær mer om å starte enkeltpersonforetak

Superenkelt regnskap for små bedrifter