Slik fungerer skatt i enkeltpersonforetak

Enkeltpersonforetaket ditt er en del av din privatøkonomi, og det betyr at det er du som privatperson som er ansvarlig for å betale skatt på overskuddet i foretaket ditt. Overskudd ditt er dine inntekt minus dine utgifter – altså den summen foretaket ditt sitter igjen med.

Det er er faktisk ingen fastsatt sum eller inntekt som gjør at du blir skattepliktig. Det avgjørende er om det du driver med er egnet til å gå med overskudd – enten nå, eller på sikt. Er din virksomhet det, da er det ikke snakk om en småjobb eller hobbyinntekt, men skattepliktig virksomhet, også kalt næringsvirksomhet.

Næringsvirksomhet eller hobby-inntekt?

Næringsinntekt er inntekt som stammer fra salg av varer og/eller tjenester fra et selskap/foretak. Hobby-inntekt er når du for eksempel maler på fritiden, og av og til selger et av maleriene dine. Da trenger du ikke eget foretak, og driver ikke næringsvirksomhet.

Sagt på en annen måte: De aller fleste starter sitt enkeltpersonforetak fordi de ønsker å gå i pluss – de ønsker å tjene penger. Og da skal man betale skatt.

Enkeltpersonforetak og skatt under 50 000 kr i omsetning

Mange tror det finnes en nedre grense for hva som regnes som næringsvirksomhet – for eksempel at man ikke trenger å ha et foretak dersom man tjener mindre enn 50 000 kroner. Det stemmer ikke. Hvis du for eksempel har et overskudd på 5 000 kr, skal du skatte av dette, så lenge du er næringsdrivende (med for eksempel et enkeltpersonforetak). Når det du driver med kan gå overskudd, du driver med dette over tid, og du ikke jobber for noen andre, regnes du som selvstendig næringsdrivende

Start ditt eget enkeltpersonforetak – enkelt og gratis!

Fiken har en gratistjeneste som hjelper deg å opprette ditt eget enkeltpersonforetak. Det går raskt, og er helt gratis.

Fiken har en gratistjeneste som hjelper deg å opprette ditt eget enkeltpersonforetak. Det går raskt, og er helt gratis.

Start enkeltpersonforetak

Hvor mye kan man tjene skattefritt

Det korte og enkle svaret på dette er: Det er ikke mye du kan tjene skattefritt. Det enkleste er faktisk å bare anta at du skal betale skatt på hva enn du tjener, så fremt du ikke er barn/ungdom som klipper gresset for naboen, stabler ved for sjefen til moren din, eller utfører lignenede småjobber hjemme hos noen.

Når det er sagt: En arbeidsgiver kan utbetale lønn på opptil 1000 kr i løpet av ett kalenderår uten at det trekkes skatt. Og som privatperson kan du tjene opptil 6 000 kr skattefritt i løpet av ett år på småjobber og hobby-inntekt, så lenge arbeidet utføres hjemme hos den som betaler (arbeidet kan også utføres på hytta og lignende steder). I artikkelen Skattefri inntekt – hvor mye kan man tjene skattefritt forklarer vi dette nærmere.

Enkeltpersonforetak skatt: Hvor mye må du betale

For de fleste enkeltpersonforetak vil skatteprosenten ligge et sted mellom 25 og 37 prosent.

Når du er en vanlig ansatt, trekkes det skatt av lønnen din før du får den utbetalt på bankkontoen din. Slik er det ikke når du har eget foretak: Du får betaling av faktura rett på konto uten at det er trukket skatt. Derfor må du huske å sette av penger til å betale skatten din.

Skatt er ikke en del av regnskapet ditt slik for eksempel mva og skattemeldingen er. Skatten er et resultat av regnskapet ditt. Ved hjelp av regnskapet/skattemeldingen din forteller du Skatteetaten hva resultatet/overskuddet ditt er, og dermed hvor mye du mener at du skal betalte i skatt. Som regel er Skatteetaten enige (de tror på deg), men hvis de ikke er det, ber de om å få ta en nærmere kikk på regnskapet ditt (dette ble tidligere kalt [@portabletext/react] Unknown block type "ordLink", specify a component for it in the `components.types` prop, nå heter det kontroll).

Forskuddsskatt enkeltpersonforetak: Slik betaler du

Når det kommer til å rapportere inn og betale skatt for enkeltpersonforetak er det to forskjellig måter dette gjøres på i praksis:

  1. Betale inn forskuddsskatt.
  2. Betale restskatt/baksmell med rente (fordi du ikke betalte forskuddsskatt).

Det er ingen automatikk i at du får tilsendt faktura på forskuddsskatt de to første årene etter oppstart. Etter to år har derimot Skatteetaten nok informasjon til å sende deg betalingskrav – om du ikke bestiller det selv. I utgangspunktet er dette faktisk er din oppgave: For å få utskrevet forskuddsskatt, må du søke om forskuddsskatt på Skatteetatens sider. I søknadsskjemaet gjør du følgende:

  • Velger kategori Næring.
  • Velger den inntekten som passer for deg. Annen næring er vanligst.
  • Legger inn ditt forventet overskudd både i Overskudd annen næring og [@portabletext/react] Unknown block type "ordLink", specify a component for it in the `components.types` prop - annen næring. Du må anslå beløpet så godt du kan. Du kan endre dette senere dersom du ser at du har anslått feil.

Se gjerne på Skatteetatens skattekalkulator for å beregne forventet skatt.

Dersom du har høy inntekt i enkeltpersonforetaket ditt, men ikke søker om forskuddsskatt, kan det være at du får krav om å betale inn forskuddsskatt likevel. Det er ingen satt grense som avgjør hvor høy inntekten din må være før Skatteetaten sender deg krav på eget initiativ.

Betale skatten din som baksmell/restskatt: Dersom du ikke har søkt om å tilsendt faktura forskuddsskatt, og Skatteetaten heller ikke har sendt deg krav på på eget initiativ, får du sannsynligvis en baksmell når skatteoppgjøret kommer på høsten – dersom selskapet ditt har gått med overskudd.

Dette er én måte å betale skatten sin på, men vi anbefaler at du betaler forskuddsskatt. Da slipper du sansynligvis å få en overraskelse på høsten, og du har dermed bedre kontroll på økonomien din.

Andre nyttige artikler

10 skattefradrag for enkeltpersonforetak (2024)

Starte enkeltpersonforetak ved siden av fast jobb

Hva er mva og hvordan levere mva-melding

Start ditt eget enkeltpersonforetak – kjapt og enkelt

Å starte for seg selv trenger ikke være komplisert. Fiken hjelper deg å opprette ditt eget enkeltpersonforetak.

Lær mer om å starte enkeltpersonforetak

Superenkelt regnskap for små bedrifter