Tjene penger på hobby

I de aller fleste tilfeller vil det å tjene penger på hobbyen sin defineres som næringsvirksomhet. La oss se nærmere på hva forskjellen på hobbyinntekt og næringsvirksomhet er.

Hobby eller næring

Næringsvirksomhet defineres slik: en virksomhet av et visst omfang, som er egnet til å gå med overskudd – om enn ikke med det samme, så på sikt. Det er videre noe du driver med fast/over tid (altså ikke et engangstilfelle), og noe som innebærer risiko: for at ingen vil kjøpe produktene, kostnader blir høyere enn forventet, eller andre uforutsette hendelser.

Når du som privatperson begynner å selge varer eller tjenester med formål om å tjene penger, da driver du per definisjon ikke med en hobby, men med næringsvirksomhet.

Mange tror det finnes en nedre grense for hva som regnes som næringsvirksomhet – at man for eksempel ikke trenger et eget foretak hvis man omsetter for mindre enn 50 000 kr i året. Men det er feil. Dersom du for eksempel har en omsetning på 5 000 kr på strikkegensere, skal du skatte av dette.

Når du driver med næringsvirksomhet må du opprette et foretak som du kan skatte fra.

Start enkeltpersonforetak med Fiken

Bruk Fikens gratistjeneste som hjelper deg å opprette ditt eget enkeltpersonforetak – kjapt og enkelt!


Start enkeltpersonforetak

Skattefritt beløp på småjobber

Du kan tjene 1 000 kr skattefritt i løpet av ett år på småjobber og hobby-inntekt, fra så mange oppdragsgiver du vil. Dette gjelder lønnsinntekt, eller betaling for småjobber, utenfor det du arbeider med profesjonelt. Det vil si tilfeldig inntekt uten et visst omfang eller varighet.

Hvis du for eksempel er snekker og jobber i snekkerfirma til daglig, kan du ikke gjøre en betalt snekkerjobb for svogeren din, og ta pengene skattefritt rett i lomma, selv om det bare var ‘en liten jobb til for eksempel 2 000 kr’. Som Skatteetaten spesifiserer: «For at du skal kunne ta i mot lønn etter forenklet ordning, kan du ikke være selvstendig næringsdrivende innen samme fagfelt som oppdraget gjelder.»

Hvis småjobbene du tar på deg er knyttet til oppdragsgiverens hjem kan du tjene opptil 6000 kr skattefritt i løpet av et år. Denne typen skattefri inntekt fra småjobber som for eksempel plenklipping, maling av hus eller fjerning av avfall.

Viktig presisering når det gjelder lønnsinntekt: Selv om det ikke er skattepliktig for den ansatte, må arbeidsgiveren beregne arbeidsgiveravgift av det aktuelle beløpet.

Er jeg næringsdrivende?

Det er ikke alltid like enkelt å tolke alle reglene. Derfor har vi forsøkt å samle et par spørsmål du kan stille deg selv:

Holder du på med noe ved siden av eventuell fast jobb som du tjener mer enn 1000 kr på i året?

Skal du fortsette å drive med dette fremover?

Er inntektene på det du driver med større enn kostnadene?

Hvis svaret er ja på alle disse tre spørsmålene, driver du med næringsvirksomhet. I så fall er neste steg å starte egen bedrift.

Slik starter du egen bedrift:

  1. Du må bestemme deg for hvilken organisasjonsform som passer best for deg. Skal du starte enkeltpersonforetak eller AS?
  2. Registrer bedriften – du kan bruke Fikens gratistjenester Starte enkeltpersonforetak eller Starte AS.

Flere nyttige artikler om det å drive for seg selv:

5 tips til selvstendig næringsdrivende

10 skattefradrag for enkeltpersonforetak (2024)

Hva er regnskap? Vi forteller deg det du trenger å vite

Start ditt eget enkeltpersonforetak – kjapt og enkelt

Å starte for seg selv trenger ikke være komplisert. Fiken hjelper deg å opprette ditt eget enkeltpersonforetak.

Lær mer om å starte enkeltpersonforetak

Superenkelt regnskap for små bedrifter